Andrei Donică

Mişcarea Profesioniştilor „Speranţa - Надежда”

Andrei Donică este candidatul din partea Mișcării Profesioniștilor „Speranța-Nadejda”, care a fost înregistrat pe ultima sută de metri. Anterior, a fost primar în s. Condrița din mun. Chișinău. Anul acesta s-a înscris pentru un nou mandat de primar în s. Condrița, astfel nu i s-a permis să participe în cursa pentru șefia capitalei. Însă a reușit să obțină câștig de cauză în instanța judecătorească, iar ca urmare Consiliul electoral al circumscripției electorale municipale Chișinău l-a înregistrat. Acestea sunt circumscripții electorale de nivele diferite, iar legea nu-i interzice să participe concomitent la ambele. Candidatul a motivat această decizie printr-un șir de acuzații în adresa lui Ion Ceban: Unde au dispărut 100 000 000 de lei din cei 140 000 000, care au fost bugetați de către Consiliul Municipal Chișinău pentru investiții în suburbii pentru anul 2023? Doar 40 000 000 de lei le-ai acordat la opt primari din suburbii, dar 10 primari au rămas fără alocații, inclusiv și Condrița cu zero lei pentru anul 2023”.

Studii:
În 2003 a absolvit Academia de Administrare Publică pe lângă președintele Republicii Moldova, iar în 2008 a susținut teza de doctor în științe agricole. În același an, a fost laureat al Premiului Academiei de Științe a Moldovei pentru tineret și a obținut diploma de onoare a Ministerului Agriculturii.
Este cercetător științific în cadrul Institutului Ştiinţifico-Practic de Horticultură și Tehnologii Alimentare, doctor în științe agricole, conferențiar cercetător.

Activitatea profesională:

2010 – prezent — vicepreședinte al Asociației Producătorilor de Fructe din Republica Moldova;

2011 – prezent — președinte al Asociației pentru Prevenirea și Combaterea Crimelor Economice și Corupției;

2019 – 2023 — Primar în satul Condrița din municipiul Chișinău;


Declarația de avere:
În cea mai recentă declarație, familia Donică a indicat veniturile salariale în valoare de 268 mii lei. Din anul 2016, candidatul are în proprietate un apartament cu o suprafață de peste 67 de metri pătrați, valoarea declarată a căruia este 540 mii lei. Andrei Donică a mai declarat că are în proprietate patru automobile și patru remorci. În declarația de avere și interese mai sunt indicate două afaceri – o cafenea bar și un service auto. De asemenea, figurează și un credit de peste 463 de mii de lei, accesat în 2018 cu o rată a dobânzii de 11,37%.

Participarea în alegerile locale pentru mun.Chișinău:
Andrei Donică a candidat pentru funcția de primar al s.Condrița din municipiului Chișinău la alegerile locale din 20 octombrie 2019 pe platforma partidului „Mișcării Profesioniștilor „Speranța-Nadejda”.

Apartenența de partid:
Din 9 octombrie 2018 este liderul Mișcării Profesioniștilor „Speranța-Nadejda”.

Distribuie