Ion Ștefăniță

Mișcarea Respect Moldova

Ion Ștefăniță este candidatul la Alegerile Locale Generale din partea mișcării politice „Respect Moldova”. Acesta a fost desemnat pentru prima dată pentru o funcție publică în cadrul scrutinelor electorale. S-a remarcat în funcția de director interimar al Agenției de Inspectare și Restaurare a Monumentelor ca un apărător al patrimoniului municipal, când în 2016 se împotrivea activ unor construcții masive demarate de Finpar Invest Invest S.R.L. (afacerea familiei Plahotniuc). Dacă inițial milita pentru conservarea Grădinii Publice, din 2018 s-a observat schimbarea atitudinii sale față de monumentele istorice, aprobând demolarea Casei de Cultură a Sindicatelor pentru construcția unui Kaufland, după a urmat Cinematograful Gaudeamus (semi-demolat), decizii luate în lipsa și/sau prezența avizelor negative din partea Ministerului Culturii.

Studii:
A studiat la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”, Facultatea de Istorie şi Etnopedagogie (1998-2002). Apoi, au urmat studiile la Universitatea de Stat din Moldova, Facultatea de Drept (2003-2009) și la Universitatea „Via Domitia” din Franţa (2005-2006).

Experiența profesională:
În 2008 a făcut un stagiu la Muzeul Charlier din Bruxelles, iar peste un an la Leipzig şi Berlin. Din 2009 până în 2021 a ocupat funcția de director interimar al Agenției de Inspectare și Restaurare a Monumentelor. În noiembrie 2021 a fost eliberat din funcție printr-un ordin emis de actualul ministru al culturii. Între timp, pentru câteva luni în 2015  a ocupat funcția de consilier municipal din partea Partidului Popular European din Moldova (PPEM).
Din decembrie 2021 și până în prezent exercită funcția de șef al Secției energie durabilă, investiții și inovații la Direcția generală locativ-comunală și amenajare a Consiliului municipal Chișinău.

Declarația de avere:
Cea mai recentă declaraţie de avere și interese personale a concurentului electoral poate fi accesată aici.
În declarație, Ștefăniță indică venituri de aproape 136 558 de lei pentru activitatea în cadrul Direcției Generale Locativ-Comunale și Amenajare a Consiliului Municipal Chișinău, 38 723 de lei obținuți din activitatea profesională la Agenția de Inspectare și Restaurare a Monumentelor și 16 130 lei de la Î.M. „CHIȘINĂUPROIECT”. Pentru activitatea didactică la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău, candidatul este remunerat cu 1 523, 20 lei.
Pentru perioadă declarată, soția sa a primit un salariu de peste 85 107 lei și a încasat îndemnizații în valoare de 18 127 lei. Familia Ștefăniță a obținut venituri de 54 000 EUR din vânzarea unui bun imobil. Totodată, în posesia acestora sunt câteva vile estimate la o valoare de 74 000 EUR și altele două a câte 30 000 lei pentru fiecare. 


Participarea în alegerile locale pentru mun.Chișinău:
Ion Ștefăniță este la prima experiență de participare la alegeri pentru funcția de primar general al municipiului Chișinău.

Apartenența de partid:
În 2014, la alegerile locale a candidat din partea Partidului Popular European din Moldova (PPEM) pentru Consiliul Municipal. La 12 iunie 2023 a aderat la mișcarea politică „Respect Moldova” a ex-deputatului Eugeniu Nichiforciuc (PDM).

Distribuie