Vasile Bolea

Partidul Politic „RENAȘTERE”

Vasile Bolea este candidatul înregistrat la alegerile locale din partea partidului „Renaștere”, la care s-a alăturat din 22 mai 2023. În prezent, ocupă funcția de deputat neafiliat în Parlamentul Republicii Moldova. Înainte de alegerile locale, Vasile Bolea a părăsit Partidul Socialiștilor, care au ajuns în vizorul procurorilor, într-un dosar privind finanțarea ilegală din partea oligarhului Ilan Șor. Tot atunci,  s-a alăturat Partidului „Renaștere”, un satelit al Partidului Șor, scos în afara legii.

Studii:
Candidatul a absolvit Academia de Poliție „Ștefan cel Mare”, Facultatea de Drept, specialitatea drept economic. În aceeași instituție a obținut diplomă de master. Ulterior, a obținut licența de avocat (2017). 

Activitate profesională:
2006 — Jurist în Compania Mixtă Moldo-Germană „T.Schmidt Landbau”;
2006 – 2009 — Acordarea serviciilor juridice în baza de contracte de prestare a serviciilor juridice;
2006 – 2009 — Sportiv Profesionist, Maestru în rugby de clasă Internaţională, membru Lotului Republicii Moldova la Rugby, medaliat cu bronz la Campionatul European la rugby (Moscova 2007);
2009 – 2010 — Avocat stagiar în BIA „Barrister Service”;
februarie 2010 – aprile 2012 — Jurist superior în cadrul IMSP Spitalul Clinic Municipal nr. 4;
octombrie 2011 – februarie 2014 — Jurist Principal în cadrul AIS Moldpress IS (Monitorul Oficial al Republicii Moldova);

2011 – prezent — Șef al Departamentului Juridic în cadrul Fundației de Binefacere „SOLUȚIA“;

decembrie 2014 – prezent — Deputat în Parlamentul Republicii Moldova.

Declarația de avere:
În declarația depusă la CEC, Vasile Bolea indică salariul său de la Parlament și pe al soției sale de la ÎS Moldpresa, care ajunge la 501 316 lei. La proprietăți, candidatul indică două terenuri și, pe lângă cele două apartamente indicate anterior, apare și un al treilea apartament (2022), obținut prin donație. Acesta are valoarea de 604 936 lei și o suprafață de 82,3 m². Familia Bolea deține un Chevrolet Aveo, care ar valora 700 000 lei. De asemenea, deputatul și soția sa au plasamente în Compania de Asigurări Grawe Carat de 35 000 lei în total. Tot în anul 2018 Vasile Bolea a contractat un credit de 25 000 de euro, pe care trebuie să-l ramburseze până în anul 2023, la dobânda zero. Suplimentar la acestea, în 2022 au fost contractate încă alte trei credite, în valoare mai mare de un milion. Deputatul și soția sa sunt fondatorii la: Mișcarea Tineretului și Studenților din Moldova, Fundația de Binefacere „Soluția”, AO „Institutul de Modernizare a Moldovei”, AO „Iubesc Moldova”, Asociația de rugby din mun. Chișinău, AO „Garda tînără”, Hipopotam Plus  S.R.L., însă nu declară vreun venit din activitatea acestora. 


Participarea în alegerile locale pentru mun.Chișinău:
Vasile Bolea candidează pentru prima dată la funcția de primar. Anterior, a participat la patru scrutine, obținând două mandate de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Mai întâi, fiind candidatul Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, apoi al Blocului electoral al Comuniștilor și Socialiștilor.

Apartenența de partid:
2010 – 2011 A fost membru în Partidul Comuniștilor din Republica Moldova.
2011 – 2023 Membru în Partidul Socialiștilor din Republica Moldova.
mai 2023 – prezent, membru în Partidul „Renaștere”

Mai multe detalii, găsiți AICI.

Distribuie